Дошница

Здрава риба од планинските речни води

 

 

Калифорниска пастрмка (Oncorhynchus mykiss)

Калифорниска Пастрмка (Oncorhynchus mykiss), со величини за консумирање од 250-400 грама. Калифорниската пастрмка претпочита ладна, чиста и високо-квалитетна вода. Рибникот е изграден на реката Дошница, која има висококвалитетна вода, каква што бара овој специфичен тип на пастрмка. Калифорниската пастрмка има дамки во различни бои и затоа англиското име и е "rainbow trout" (виножитна пастрмка). Оваа риба има висококвалитетно месо, што е важен податок за нутриционистите и за сите оние кои водат грижа за своето здравје. Калифорниската пастрмка обично се продава свежа, во вообичаената величина за консумирање.

Речна пастрмка - Salmo trutta fario

Речната пастрмка (Salmo trutta fario) живее во многу чисти води, богати со кислород. Карактеристична е по нејзината златеникаво-кафеава и црна боја, како и по црвените дамки по целото тело. Освен за консумирање овој вид на риба се користи и за спортски риболов.

Храна за риби - Aller Aqua

Храната за риби - Aller Aqua се произведува во фабрики во Данска и Полска. Модерните производствени капацитети и внимателната селекција на суровински материјали го даваат постојаниот квалитет на оваа храна. Aller Aqua нуди широк асортиман на храна за слатководни и морски риби. Сите производи се направени со помош на пресување. Храната мора да го покрие основниот метаболизам на рибите и да им обезбеди здраво растење. Со цел да се исполнат овие барања, храната мора да ги задоволи сите потреби од хранливи состојки, витамини и минерали. За повеќе информации кликнете овде. Од јули 2006 г. ДПУП Дошница е застапник за Р.Македонија и регионот на Aller-Aqua, водечки производители на храна за риби со исклучителен квалитет. За контакт информации кликнете овде.

Лосос (Coho salmon)

За прв пат во Македонија, рибникот Дошница почнува со одгледување на лососот Coho salmon.